چرا مناره های منار جنبان تکان میخورد؟/ حقایقی عجیب و جالب از منار جنبان که فیزیکدانان را شوکه کرده است+ویدیو

انتشار 8 اردیبهشت 1403

جذاب ترین ها: منار جنبان یکی از مکان های تاریخی شهر اصفهان میباشد که به مناره هایی با خاصیت لرزیدن معروف میباشد؛ با این حال یکی از آثار هنری و علمی در زمان خود است.

چرا مناره های منار جنبان تکان میخورد؟/ حقایقی عجیب و جالب از منار جنبان که فیزیکدانان را شوکه کرده است+ویدیو

به گزارش جذاب ترین ها، . این بنا در حقیقت بقعه‌ای است که بر مزار شیخی زاهد و عابد به نام «عمو عبدالله کارلادانی» که در ذیحجه سال هفتصدوشانزده هجری قمری وفات یافته ساخته شده است. در آغاز تنها ایوانی بوده است که بعدها دو منارهٔ معروف منارجنبان را به ساختمان آن افزوده‌اند. بنابراین، بی‌شک ساختمان ایوان و مناره‌ها پس از سال هفتصدوشانزده هجری قمری آغاز شده و به انجام رسیده است. منارجنبان در گذشته بر سر راه اصفهان به نجف‌آباد در روستایی به نام کارلادان قرار داشت که اکنون دیگر یکی از محله‌های شهر اصفهان است. نکته قابل توجه دربارهٔ این بنای تاریخی این است که با حرکت دادن یک مناره، مناره دیگر نیز به حرکت و جنب‌وجوش می‌آید و لازم است ذکر شود که هر مناره دارای پهنای نه متری و بلندای هفده متری می‌باشد. کاشی‌هایی لاجوردی و فیروزه‌ای زینت‌بخش این بناست و بر مزار آن روحانی زاهد و عابد قطعه سنگی مرمری قرار داده‌اند که سورهٔ یس از قرآن کریم حاشیه آن را زینت داده است. کتیبه‌های دیگری نیز در این آرامگاه هست که از آن جمله کتیبه‌ای بر سنگ مرمر بالای سنگ اصلی است که از عمو عبدالله به عنوان یک مرد پرهیزگار و زاهد نام می‌برد و تاریخ وفات او را نیز ذکر می‌کند تاریخی که بر فراز سنگ عمو عبدالله نوشته شده است سال هفتصدوشانزده هجری را نشان می‌دهد که در دوره سلطان محمد خدابنده الجایتو ایلخان مسلمان است.

دانشمندان فیزیک بر این باورند که منار جنبان از پدیده رزونانس پیروی میکند و بخاطر فوندانسیون و شباهت خیلی زیاد منار ها بهم شرایط محیا را برای این پدیده بوجود آورده است و همین امر سبب شده تا با دیدن این بنا و وجود چنین پدیده ای در آن شوکه شوند.در طبیعت، رزونانس یا تشدید در موقعیت‌های مختلفی رخ می‌دهد. هر سیستم مکانیکی تمایل دارد در برخی از فرکانس‌ها، با بیشترین دامنه ممکن نوسان کند. به این وضعیت، رزونانس (تشدید) و به این فرکانس‌ها، فرکانس رزونانس (فرکانس تشدید) گفته می‌شود. در حالت کلی، فرکانس تشدید همان فرکانس طبیعی سیستم است. رفتار سیستم در فرکانس رزونانس (یا نزدیک آن) به طرز عجیبی با رفتار سیستم در فرکانس‌های دیگر متفاوت است. با وقوع پدیده رزونانس،ضعیف در یک جسم، ارتعاش می‌تواند منجر به ارتعاش قوی در جسم دیگری شود.پدیده رزونانس، همیشه اتفاق بدی به حساب نمی‌آید. کودکی را در نظر بگیرید که سوار تاب است و کسی هم او را هل نمی‌دهد. کودک شروع به تاب دادن خودش به سمت عقب و جلو می‌کند. اگر این کار را با فرکانس درستی انجام دهد، پس از مدت کوتاهی، مطابق شکل زیر، تاب با دامنه زیاد در حال جلو و عقب رفتن خواهد بود.

منار جنبان

  پخش ویدیو
دیدگاه ها
  ارسال به دوستان:

پربازدیدها
پربحث ترین ها
نظرات و دیدگاه های کاربران
تازه ترین عناوین